Een waar fashion item; de Panamahoed

De naam panamahoed zegt wellicht niet iedereen wat, maar de karakteristieke witte hoed met zwarte band is bij velen wel bekend. De panamahoed is gemaakt van heel dun stro. Deze stro komt van Carludovica Palmata oftewel de toquillapalm. De naam doet verwachten dat de hoed uit Panama komt, maar dit is onjuist. De panamahoed komt oorspronkelijk uit de provincie Manabi in Ecuador. In Ecuador wordt de panamahoed dan ook anders genoemd, namelijk ‘sombrero de paja toquilla’.

Er zijn vele goedkope papieren varianten verkrijgbaar van de panamahoed, maar geen enkele is zo mooi als een echte. De ‘echte panama’s’ worden tegenwoordig voor gemaakt in Cuenca en Montecristi. Met name Montecristi’s hebben een zeer hoge weefdichtheid en het kan een aantal maanden duren om deze hoeden te maken. Ondanks dat deze hoeden qua prijs hoger in het segment liggen, heb je zeker waar voor je geld want ze gaan een heel leven mee.

De originele panamahoed is onder andere te koop bij www.ecualanda.nl Zij hebben panamahoeden in verschillende modellen en maten én voor dames en heren. De panamahoed is comfortabel om te dragen; tijdens warm weer zijn ze luchtig maar beschermen je wel goed tegen de warmte van de zon.

Hoe komt de panamahoed aan zijn naam?

Er zijn twee belangrijke redenen waardoor de panamahoed aan zijn naam gekomen is:

  1. Rond 1850 werden de hoeden vanuit Ecuador naar het belangrijke handelscentrum Panama vervoerd. Vanuit Panama werden de hoeden vervolgens verscheept naar Europa.
  2. Eind negentiende eeuw is de aanleg van het Panamakanaal begonnen. De werkers stonden de hele dag met hun hoofd in de zon en moesten hiertegen beschermd worden. De hoed is luchtig en licht en daarom een ideaal ontwerp voor deze omstandigheden. In 1906, toen president Roosevelt, langs kwam tijdens de bouw van het Panamakanaal is hij gefotografeerd met een panamahoed. Na deze foto werd de Panamahoed wereldberoemd.
Scroll naar boven