Je eigen groente en fruit kweken

Groente en fruit wordt veel gekweekt in tuinkassen. Tegenwoordig worden vrijwel alle groenten bespoten met diverse giftige middelen om beestjes etc. tegen te gaan, redelijk ongezond dus. Er zijn hier diverse oplossingen voor. Je zou bijvoorbeeld biologisch groente en fruit kunnen kopen of je verbouwd gewoon je eigen groente en fruit. Een tuinkas is daar de ideale oplossing voor. Tuinkassen zijn niet alleen handig voor het verbouwen van groente en fruit, maar ook voor het beschermen van (vorstgevoelige) planten tegen hagel en harde wind. 

 

fruit kweken

Voordelen- en nadelen van tuinkassen

Tuinkassen hebben zowel voor als nadelen natuurlijk. Een van de grootste nadelen van een tuinkas is dat je zelf de controle hebt. Dat houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor de bewatering en alle andere zaken die een kas met zich meebrengen. Door tuinkassen krijgen de planten geen water meer van de regen. Je zult ze zelf dus water moeten geven. Dit hoeft geen nadeel te zijn, want door zelf de planten te bewateren verklein je de kans dat de planten zullen verzuipen. Wat ook een nadeel is, is dat het erg warm kan worden in een tuinkas. Als het te warm wordt is de kans groot dat de planten zullen verwelken of zelfs dood gaan. Een goede ventilatie is dus er belangrijk. Gelukkig kan er altijd een deur of raam open in de tuinkas. Er zijn zelfs tuinkassen waarbij de ramen automatisch opengaan als het te warm wordt. Gelukkig heeft een kas meer voordelen dan nadelen. Met een tuinkas bespaar je natuurlijk geld. Doordat je je eigen bloemen, groente en fruit zelf kunt kweken hoef je dit niet meer te halen in de supermarkt. Ook heb je altijd vers eten. Het hele jaar door kan je groente en fruit kweken. Dit komt doordat een kas al snel warm kan worden. je kan dus het hele jaar genieten van vers voedsel en mooie planten!

Soorten tuinkassen

Tuinkassen zijn er in allerlei soorten te vinden. Je hebt diverse modellen, stijlen, hoogtes noem maar op. vaak is een tuinkas gemaakt van glas of metaal, maar ze zijn ook in andere materialen verkrijgbaar zoals plastic en een soort folie. Als je een kas wilt aanschaven moet je letten op een aantal puntjes. Je moet bijvoorbeeld kijken of de ventilatie goed is, of je de plantjes goed kunt bewateren en natuurlijk hoe groot de kas moet zijn. Het beste is om je te laten informeren door een specialist. Zij kunnen jou precies vertellen welke kas het beste aan jou eisen voldoet.

Extra tips

Het is verstandig om de kas op een zonnige plek te plaatsen. Het liefst met de nok in Zuid-noord richting en de ingang van de kas aan de zuidzijde. Verstandig is om een jaarplanning erbij te houden. Op internet zijn er hiervoor diverse kweekkalenders te vinden. Ook kan je op internet diverse andere tips vinden. Als je last hebt van slakken is het ook goed om slakken te bestrijden.

Scroll naar boven