Weekmakers en seksspeeltjes

weekmakers

Een tijdlang is er ophef geweest over zogenaamde weekmakers, dit zijn middelen die gebruikt worden om plastic buigzamer te maken. Deze stoffen worden vooral aangetroffen in speelgoed en zorgden daarom voor veel commotie onder bezorgde ouder

Weekmakers worden gebruikt in bloedinfuuszakken, die zijn gemaakt van een PVC met een ftaalzuur-ester. Er zijn hier vele onderzoeken naar geweest en er is geen schadelijk effect aangetoond. Er was zelfs een positieve invloed van de ftaalzuur esters op de houdbaarheid van het bloed.

Er is ook aangetoond dat er weekmakers werden gebruikt in de productie van vibrators, dildo’s en condooms. Veel gebruikers van seksspeeltjes raakte in paniek toen uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit bleek dat ook vibrators en dildo’s die als weekmakers ftalaten of nonylfenol bevatten een gezondheidsrisico konden vormen. Goede winkels en webwinkels die seksspeeltjes verkopen, verkopen geen seksspeeltjes die weekmakers bevatten.

Bij sommige weinig gebruikte type weekmakers is er gebleken dat er genitale afwijkingen kunnen ontstaan bij mannen. Tevens stijgt bij zwangere vrouwen het aantal ftalaten in de urine, de kans op afwijkingen bij jongens uit zich in een kleinere afstand tussen de anus en scrotum, een kleinere penis en een grotere kans op testikels die niet indalen.

Echter is er pas kans op deze afwijkingen wanneer er op de lange termijn tien of meer uur per week een seksspeeltje met weekmakers wordt gebruik. Hoewel de gemiddelde gebruiker hier waarschijnlijk ver onder zit is het toch een erg onprettig idee om risico te lopen. Wellicht toont later onderzoek nog andere gevaren van weekmakers aan en in dat onderzoek wil u natuurlijk geen statistiek zijn.

Het is belangrijk om onderzoek te doen voor u iets dergelijks aanschaft diverse merken die geen weekmakers gebruiken zijn o.a. Lelo en Funfactory.

Scroll naar boven